The Great Wall of China – Great Facts For Kids

In these dark days of political fighting – world wide- I just want to blog a week about places and people and the beauty of this world.

This blog is taken from my site http://childrenandteensstoriestomotivateandinspire.com

 

The first men and women in space saw it from their space crafts.  I am writing about The Great Wall of China.

Great Wall seen from space
Great Wall seen from space

The wall was built over many years starting as early as 7th century BCE.  It is composed of stone, brick, pressed earth, wood and other materials.  It runs from east to west and was built as a fort to keep invaders outside.

Ming Dynasty (1368-1644).

The Ming family ruled as leaders and it was during this time that most of The Great Wall was built also to gather taxes as China was famous for its inventions of silk, paper and gunpowder.  From the watch towers built along The Great Wall, soldiers could see enemies or traders.

How Long is the Great Wall?

The Great Wall stretches from Dandong in the east to Lop Lake in the west.  The Ming walls are 6,259 km (3,889 miles) of actual walls plus natural hills, trenches and rivers that kept enemies out of China.  Put all these together – the actual walls and the natural barriers and some archaelogists say that all these foritifications measure 21,196 km or 13,171 miles.

The Great Wall is a great tourist site where visitors from all around the world come to see it.  However, it is also visited by Chinese who want to be proud of their heritage.

The Sun: Some Fun Facts for Kids

Humans have always been in fascinated by the sun.  Ancient Egyptians had a sun godcalled RA.

Ra

In central America, the Aztec’s sun god was named Tonatiuh.

Tonatiuh

Human life would disappear without the sun.  All living things- human and non-human need the sun for heat and light.  Grass, crops, plants grow and feed the planet’s inhabitants through a process called PHOTOSYNTHESIS.

 

 

The sun together with water and carbon dioxide helps plant life to grow.  Human bodies need the sun to give us vitamin D which is produced underneath the skin.

How big is the Sun?

-one million earths could fit inside the sun.  Scientists consider it an AVERAGE-SIZED star.

How Long Does it Take for Light to Reach Earth?

The light that you are now seeing left the sun eight (8) minutes ago.

How Old is the Sun?

I am 4.6 million years old!

How Hot is the Sun?

Let’s put it his way, if you drove into the sun by spaceship, you would burn up long before you reached its inner core. The inner core is thought to be around 160 million degrees Celsius.!!!  The outer temperature is around 5500 Celsius (9,941 Fahrenheit) The average temperature of the earth is below 60 Celsius.

Around 74% of the Sun’s mass is made up of hydrogen. Helium makes up around 24% while heavier elements such as oxygen, carbon, iron and neon make up the remaining percentage.

Good at Art – Would you Like to Design Bridges?

Bridges have been built for many, many years.  The early people needed to bring their goods over bridge by horses, mules and oxen.   Some bridges were simply made just so people could walk across them.

Here are some stunning bridges – from the old to the new.  Many have been designed by men and by women.  Perhaps, one day – you may decide to design a bridge.  Some of the bridges you may recognise – some you may have driven or taken a train across.

Animals, Birds, Reptiles, Fish Quiz For Kids

Choose the best answer.   Scroll down for results.

  1. What is the largest type of ‘big cat’ in the world?    a) tiger   b) lion   c) panther
  2. What are female elephants called?    a) Mama   b) feline    c) cows
  3. What is the largest land animal?   a) rhino   b) hippo   c) elephant
  4. Name the only continent where giraffes live.   a) Africa   b) India   c) Australia
  5. Animals that eat meat are called?   a)omnivores  b) carnivores                          c) omnivores
  6. What are baby goats called?   a) kids   b) kits   c) goaties
  7. Lions live in     a) packs    b) herds    c) prides
  8. Arachnophobia is the fear of    a) ants   b) spiders   c) animals
  9. Bamboo shoots are eaten mostly by   a) giraffes  b) crocodiles   c) pandas
  10. Which of the following is NOT a mammal   a) shark  b) whale   c) zebra

scroll down for answers.

 

 

 

 

 

 

Answers.

1.a     2.c   3. c     4. a   5.b    6.a   7. c   8.b   9.c  10.c (shark is a fish and not a mammal)