China’s School in a Cave – Operated for 23 Years.

CAVE SCHOOL:  The school closed, but the kids still don’t have a school!

How do you get to school?  Do you take the school bus, walk, ride your bike or are you driven by car?  Do you like to learn?   Here is a story about kids in a poor province of China that were willing to walk up to three hours to get to school.  When they got to class – it was in a CAVE.  The school had been going for 23 years, but then the government closed it down.  They said that “China isn’t a society of cave men.”  They have not opened another school.  Maybe this will make you feel more grateful to have a school in your neighbourhood?

School had its own basketball court

How the School Started

Donzhong is in Guizhou which is one of China’s poorest provinces.  When the government was slow to provide a school, the local villagers started a school in a local cave.  In 1984 the school started with 8 teachers and 186 students.  The school was shut down in 2007, but the ex-principal has great memories of it.  The cave had great acoustics so that they had one of the best choirs in their province.  He said that they needed need books for biology as the cave had bats and rats.

Closed Down but No School Yet.  Where was the school?

It is 2017 as I write about this cave school and I have not been able to find out if the villagers have another school.  Let’s hope that the eager children of this village will be able to get an education.  Every child in this world deserves to have an education.

Download “Belinda’s Dandelion” from Amazon

Here are a few pages of a story I wrote about bullying.  If you like it, you might ask your parents to download the entire story.  Here are a few questions before the story begins.

Have you noticed how kids gang up on one student.  It starts with one unkind remark and if the bully gets a laugh from the class, others will join in.

Someone has to be brave and report the bullying.  No one should go home unhappy.   No one should dread or be afraid of coming to school.

belinda-up-2016

Here is part of the story – enjoy.

It was a warm spring day, when a Dandelion woke up and took her first look at a beautiful world. All around her were dazzling colors, wonderful scents and delightful sounds.

There were other plants in the garden. They had also bloomed for the first time. These plants were dressed  in nature’s finest clothes. The little Dandelion was quick to tell everyone how beautiful each one looked.

The Crocus felt the Dandelion’s love and said, “Dandelion, your head is like the color of the sun. You are very pretty plant.”

The Dandelion was happy to live in a garden where plants were friendly and kind to one another.

belindas-dandelion-2-1

 

Night came to the garden. The plants began to whisper goodnight. Suddenly, an angry plant yelled out in the darkness.

“It is NOT a goodnight! We have a weed amongst us.”

“What’s a weed?” asked the Dandelion.

The angry plant made herself tall as she spoke.

belindas-dandelion5-1

“A weed is useless and ugly. Sometimes, it even tries to look like a flower.”

The Dandelion had more questions.

“Who are you? How do you know such things?”

The angry plant twisted her stem and shook her petals.

“I am a perennial. This means that I bloom each year. Tomorrow, the gardener will water the flowers and pull out ugly weeds.”

The Dandelion looked around her. The moon had began to shine her light on the plants. They looked so pretty.

“Lady Perennial,” said the Dandelion respectfully. “I see no weeds in this garden. Everyone is different and each plant is beautiful.”        The Perennial twisted her stem again and hissed at the dandelion.

belindas-dandelion23-2-1-copy-1

“Stupid Dandelion! You are the only horrible weed among us!”

The Dandelion shivered with fear as all of the plants looked in her direction.

A Pansy spoke up.

“Lady Perennial, who decides which plant is a flower and which plant is a weed?”

“Humans made this decision a long time ago.” answered the Perennial.

The Pansy was confused. “But, she looks and speaks like one of us. I don’t think we should put her down by calling her a bad name. That would make us bullies.”

“Weeds have no feelings!” replied the Perennial. “They cannot feel pain like plants.”

The Dandelion did feel the pain of the Perennial’s words. She turned to her friend the Crocus.

“Dear Crocus, you told me that my head was like the sun. Please tell me that the Perennial’s words are untrue.”

Now, the Crocus was afraid of the Perennial. If she stood up for the Dandelion, maybe the Perennial would pick on her, too.

“I never said that your head was like the sun. You, Dandelion are just a lying weed!”

belindas-dandelion23-2-1-copy

Well done, Crocus!” shouted the Perennial. “You spoke like a proud flower. That is the way to speak to weeds!”

The Crocus felt happy even if she did tell a lie.

The poor Dandelion began to feel that she was ugly. She hung her head in shame.

The Rose looked at the Dandelion. She knew that she should act with love in her heart. After all, humans gave Roses as a sign of love on earth.

“Lady Perennial,” said the Rose gently, “I don’t see why weeds cannot live peacefully beside flowers. I think that everyone is equal in the garden.”

To the Dandelion’s surprise, the other flowers began to agree with the Rose.

The Perennial thought about what the Rose had said. She did not think that flowers and weeds were equal. She had made up her mind to hate weeds. The Perennial began to think of a way to trick the flowers into thinking what she believed.

“I come from a rich and clever family,” said the Perennial. Grandfather Perennial fought a war to get rid of weeds. Many, many flowers told him that he did the right thing. Do you want weeds taking over the ground in which you are growing.?”

“No weed will do that to me!” yelled the Lily.

I’ll stop the story now.

Questions to ask:

  1. What do you think will happen to the Dandelion?
  2. Is there a plant that will become her friend.
  3. Can the nasty Perennial hurt the Dandelion further?
  4. Who is Belinda?   The Story is called “Belinda’s Dandelion.”
  5. Can Belinda help the Dandelion?

You can download the entire story from Amazon, Barnes & Noble, etc.

 

belinda-up-2016

Belinda’s Dandelion: Children’s Story to Stop Bullying

Belinda’s Dandelion

Do you think dandelions have feelings?  Do flowers ever insult dandelions by calling them “weeds’?  This is a book about a beautiful dandelion that begins life amongst flowers who love her….until…………    You will really like a little girl named Belinda.  She is kind and a friend to all living things.

belinda-up-2016

I wrote this story because I think bullying is very unfair.  In school, kids get bullied.  It must be hard to come to school each day if you are bullied.   My story is about a dandelion that gets bullied.  Belinda is a kind and strong girl that sets out to rescue the dandelion.

 

Animals, Birds, Reptiles, Fish Quiz For Kids

Choose the best answer.   Scroll down for results.

  1. What is the largest type of ‘big cat’ in the world?    a) tiger   b) lion   c) panther
  2. What are female elephants called?    a) Mama   b) feline    c) cows
  3. What is the largest land animal?   a) rhino   b) hippo   c) elephant
  4. Name the only continent where giraffes live.   a) Africa   b) India   c) Australia
  5. Animals that eat meat are called?   a)omnivores  b) carnivores                          c) omnivores
  6. What are baby goats called?   a) kids   b) kits   c) goaties
  7. Lions live in     a) packs    b) herds    c) prides
  8. Arachnophobia is the fear of    a) ants   b) spiders   c) animals
  9. Bamboo shoots are eaten mostly by   a) giraffes  b) crocodiles   c) pandas
  10. Which of the following is NOT a mammal   a) shark  b) whale   c) zebra

scroll down for answers.

 

 

 

 

 

 

Answers.

1.a     2.c   3. c     4. a   5.b    6.a   7. c   8.b   9.c  10.c (shark is a fish and not a mammal)

‘Twas the Night Before Christmas or A Visit from St. Nicholas

T’was The Night Before Christmas”

or a Visit from St. Nicholas.

Twas the night before Christmas, when all through the house
Not a creature was stirring, not even a mouse.

The stockings were hung by the chimney with care,

In hopes that St Nicholas soon would be there.

The children were nestled all snug in their beds,


While visions of sugar-plums danced in their heads.
And mamma in her ‘kerchief, and I in my cap,
Had just settled our brains for a long winter’s nap.

When out on the lawn there arose such a clatter,


I sprang from the bed to see what was the matter.
Away to the window I flew like a flash,
Tore open the shutters and threw up the sash.

The moon on the breast of the new-fallen snow
Gave the lustre of mid-day to objects below.
When, what to my wondering eyes should appear,
But a miniature sleigh, and eight tiny reindeer.

With a little old driver, so lively and quick,
I knew in a moment it must be St Nick.
More rapid than eagles his coursers they came,
And he whistled, and shouted, and called them by name!

“Now Dasher! now, Dancer! now, Prancer and Vixen!
On, Comet! On, Cupid!  On, Donner and Blitzen!
To the top of the porch! to the top of the wall!
Now dash away! Dash away! Dash away all!”

As dry leaves that before the wild hurricane fly,
When they meet with an obstacle, mount to the sky.
So up to the house-top the coursers they flew,
With the sleigh full of Toys, and St Nicholas too.

And then, in a twinkling, I heard on the roof
The prancing and pawing of each little hoof.
As I drew in my head, and was turning around,
Down the chimney St Nicholas came with a bound.

He was dressed all in fur, from his head to his foot,
And his clothes were all tarnished with ashes and soot.
A bundle of Toys he had flung on his back,
And he looked like a peddler, just opening his pack.

His eyes-how they twinkled! his dimples how merry!
His cheeks were like roses, his nose like a cherry!
His droll little mouth was drawn up like a bow,
And the beard of his chin was as white as the snow.

The stump of a pipe he held tight in his teeth,
And the smoke it encircled his head like a wreath.
He had a broad face and a little round belly,
That shook when he laughed, like a bowlful of jelly!

He was chubby and plump, a right jolly old elf,
And I laughed when I saw him, in spite of myself!
A wink of his eye and a twist of his head,
Soon gave me to know I had nothing to dread.

He spoke not a word, but went straight to his work,
And filled all the stockings, then turned with a jerk.
And laying his finger aside of his nose,
And giving a nod, up the chimney he rose!

He sprang to his sleigh, to his team gave a whistle,
And away they all flew like the down of a thistle.
But I heard him exclaim, ‘ere he drove out of sight,
Happy Christmas to all, and to all a good-night!

The Friendly Beasts – A Old European Christmas Carol

 

 Jesus our brother, kind and good
Was humbly born in a stable rude
And the friendly beasts around Him stood,
Jesus our brother, kind and good.

(rude means not fancy – just bare)

 “I,” said the donkey, shaggy and brown,
I carried His mother up hill and down;
I carried her safely to Bethlehem town.”
I,” said the donkey, shaggy and brown.

 

 

 “I,” said the cow all white and red
“I gave Him my manger for His bed;
I gave him my hay to pillow his head.”
 “I,” said the cow all white and red.

I,” said the sheep with curly horn,
“I gave Him my wool for His blanket warm;
He wore my coat on Christmas morn.”
“I,” said the sheep with curly horn.

 “I,” said the dove from the rafters high,
“I cooed Him to sleep so He would not cry;
We cooed him to sleep, my mate and I.”
“I,” said the dove from the rafters high.

. Thus every beast by some good spell,
In the stable dark was glad to tell
Of the gift he gave Immanuel, *
The gift he gave Immanuel.

 “I,” was glad to tell
Of the gift he gave Immanuel,
The gift he gave Immanuel.
Jesus our brother, kind and good.

We had a fox come to our door at Christmas Eve. We named her Josie in honour of my mother

According to the Gospel of Matthew Immanuel refers to Jesus Christ. Immanuel(Hebrew: עִמָּנוּאֵל‎ meaning, “God with us”; 

The Little Drummer Boy Lyrics on an Exciting And Varied Site for Kids

Come, they told me
Pa rum pum pum pum
A new born King to see
Pa rum pum pum pum

Our finest gifts we bring
Pa rum pum pum pum
To lay before the kIng
Pa rum pum pum pum,
rum pum pum pum,
rum pum pum pum

So to honor Him
Pa rum pum pum pum
When we come

Little baby
Pa rum pum pum pum
I am a poor boy too
Pa rum pum pum pum
I have no gift to bring
Pa rum pum pum pum
That’s fit to give our King
Pa rum pum pum pum,
rum pum pum pum,
rum pum pum pum

Shall I play for you
Pa rum pum pum pum
On my drum

Mary nodded
Pa rum pum pum pum
The ox and lamb kept time
Pa rum pum pum pum
I played my drum for Him
Pa rum pum pum pum
I played my best for Him
Pa rum pum pum pum,
rum pum pum pum,
rum pum pum pum

Then He smiled at me
Pa rum pum pum pum
Me and my drum

Over the River and Through the Woods – Christmas Song

Over the river and through the woods
To Grandmother’s house we go.
The horse knows the way to carry the sleigh
Through white and drifted snow.

Over the river and through the woods,
Oh, how the wind does blow.
It stings the toes and bites the nose
As over the ground we go.

Over the river and through the woods
To have a full day of play.
Oh, hear the bells ringing ting-a-ling-ling,
For it is Christmas Day.

These are dapple-gray horses

Over the river and through the woods,
Trot fast my dapple gray;
Spring o’er the ground just like a hound,
For this is Christmas Day.

Over the river and through the woods
And straight through the barnyard gate.
It seems that we go so dreadfully slow;
It is so hard to wait.

pumpkin pie
Christmas pudding

Over the river and through the woods,
Now Grandma’s cap I spy.
Hurrah for fun; the pudding’s done;
Hurrah for the pumpkin pie.

Mrs. Claus and the November Visit: Winner Canadian Library Competition

mrs-claus-small

The above ebook for children is now available on Amazon, Barnes & Noble, Kobo and Apple iBooks.  This book was a winner in the Canadian Library Association’s Competition and was published in Winners’ Circle 6 (anthology of short stories).

Here is a wonderful look into the person of Mrs Claus.  It outlines how she met Mr. Claus and how on their wedding day, they vowed to make a difference in the world.

Oliver: New York Boy With Problems

Mr. Claus hands his wife a letter from Oliver.  He intends to runaway.  Santa is very busy in November with toys to make.  He asks Mrs. Claus to take care of the problem.  Mrs. Claus climbs into the sleigh and Rudolph take off across the North Pole.  Below them is Santa’s workshop.  They head south and cross the aqua-blue ocean with its crystal icebergs glistening in the light of the moon.

Can Mrs. Claus solve Oliver’s problem?   This is a award-winning ebook waiting to be placed in the hands of a child.

 

Puff the Magic Dragon – A Song I Loved as a Child

This is a song that I loved, but sometimes it made me cry. Puff the dragon had a little boy who was his friend.  That boy grew up and no longer wanted to play with Puff.  As a kid,  I decided that Puff did find another boy or girl to be his friend.  So remember this when you read the words.  Puff does find another boy or girl to play with.  The words were sang by the group called Peter, Paul and Mary.

images

Lyrics

Puff, the magic dragon lived by the sea
And frolicked in the autumn mist
in a land called Honnah Lee
Little Jackie Paper loved that rascal Puff
And brought him strings and sealing wax and other fancy stuff, oh!

Puff, the magic dragon lived by the sea
And frolicked in the autumn mist
in a land called Honnah Lee
Puff, the magic dragon lived by the sea
And frolicked in the autumn mist
in a land called Honnah Lee

images-18

Together they would travel on a boat with billowed sail
Jackie kept a lookout perched on Puff’s gigantic tail
Noble kings and princes would bow whene’er they came
Pirate ships would lower their flags when Puff roared out his name, oh!

Puff, the magic dragon lived by the sea
And frolicked in the autumn mist
in a land called Honnah Lee
Puff, the magic dragon lived by the sea
And frolicked in the autumn mist
in a land called Honnah Lee

images-17

A dragon lives forever but not so little boys
Painted wings and giant rings make way for other toys
One grey night it happened, Jackie Paper came no more
And Puff that mighty dragon, he ceased his fearless roar

His head was bent in sorrow, green scales fell like rain
Puff no longer went to play along the cherry lane
Without his life-long friend, Puff could not be brave
So Puff that mighty dragon sadly slipped into his cave, oh!

Puff, the magic dragon lived by the sea
And frolicked in the autumn mist
in a land called Honnah Lee
Puff, the magic dragon lived by the sea
And frolicked in the autumn mist
in a land called Honnah Lee

THEN, and these are my words.   A boy and a girl heard the sobbing of Puff and entered into his cave.  They became his friends and when they grew up, they still made sure that Puff was part of their lives.